Jak používat esenciální oleje dōTERRA?

Ve světě dōTERRA se Vám otevírají široké možnosti využití toho nejlepšího z přírody. V každé kapce můžete objevovat 100% přírodní esence z celého světa z těch nejkvalitnějších rostinných výtažků. Abyste mohli jejich sílu využít co nejefektivněji, není od věci se seznámit se základními pravidly použití těchto olejů.

Esenciální oleje dōTERRA můžete využívat 3 základními způsoby:

1) Aromaterapeuticky- toto je způsob jak si užít aroma esenciálního oleje dōTERRA naplno:

- pomocí aroma difuzéru;

- kápnutím kapky esenciálního oleje do dlaní, rozetřením a jemnou inhalací;

- aplikováním jako osobního parfému.

2) Lokálně, čímž esenciální olej přijde do přímého kontaktu s pokožkou a prostoupí jí. Olej tedy můžete použít na:

- masáž;

- aplikací na poraněné nebo bolestivé oblasti a vetřením do kůže;

- přidáním do emulzí a krémů.

3) Setkáte se ještě se třetí možností použití, a to vnitřně. Tuto možnost však česká legislativa nepřipouští, popsala jsem ji v samostatném článku.

Na co si dát pozor? 

1. Vyhněte se aplikaci olejů na citlivé oblasti jako je nos, uši, oči nebo poškozená kůže. Neaplikujte na obličej tzv. "horké oleje", tedy oleje Cassia, Cinnamon Bark oil, Clove, Geranium, Lemongrass, Oregano a Thyme.

2. Před prvním použitím oleje si vždy přečtěte etiketu a instrukce na obalu.

3. Oleje si řeďte, abyste předešli přecitlivění pleti.

4. Dávejte si pozor na oleje s varováním na sluneční citlivost (zpravidla citrusové oleje).

5. Ukládejte oleje na bezpečném místě - mimo dosah dětí.

6. Vždy dohlédněte na děti a dospívající, kteří si oleje aplikují.

7. Pokud se potýkáte se specifickými zdravotními obtížemi, před užitím esenciálních olejů se vždy poraďte s lékařem.

Dávkování

Užití esenciálních olejů je bezpečné pouze tehdy, je-li dodrženo doporučené dávkování. Protože jsou esenciální oleje dōTERRA tak koncentrované a silné, stačí pouze jejich malé množství pro dosažení kýženého efektu. Dodržováním doporučeného dávkování se vyhnete vedlejším účinkům a předávkování nevhodným množstvím oleje

Ředění

S ohledem na sílu a koncentrovanost esenciálních olejů je vhodné oleje dōTERRA před lokální aplikací zředit, abychom se vyhnuli podráždění citlivé pokožky. Jako vhodný je pro ředění takzvaný nosný olej, kterým je typicky čistý rostlinný olej, který doslova "přenese olej do pokožky". Zatímco se někteří strachují, že užitím nosného oleje sníží benefity esenciálního oleje, pravdou je, že nosný olej naopak napomůže absorbci tak, že esenciální olej vydrží v pokožce po delší dobu.

Doporučený poměr pro zředění jsou standardně 3 kapky nosného oleje ku jedné kapce oleje esenciálního.

Skladování

Esenciální oleje by neměly být ze zřejmých důvodů ponechány na dosah dětem. Lahvičky by měly být vždy uzavřeny svými originálními víčky. Nejen že by měly být oleje skladovány na bezpečném místě, ale také mimo přímé sluneční záření a mimo horko, protože světlo a teplo mohou měnit jejich chemické struktury a oslabovat jejich účinky. Oleje tedy skladujte v chladu, na suchém místě, čímž uchováte jejich sílu a maximum jejich benefitů.

Esenciální oleje dōTERRA a děti

Ano, esenciální oleje jsou bezpečné pro použití v rámci Vaší rodiny i přátel, nicméně je potřeba dávat pozor v momentě, kdy se dostanou do kontaktu s těmi nejmenšími. Za prvé, je opravdu důležité esenciální oleje skladovat mimo dosah dětí. Ty totiž nerozumí síle esenciálních olejů, neumějí je správně aplikovat a mohou je tedy použít špatně.

Je důležité také mít na vědomí, že děti mají mnohem jemnější a citlivější pokožku než dospělí, proto je tedy vždy nutné oleje rozředit před tím, než je nanesete na dětskou pokožku. Pozornost věnujte také dávkování - to je vždy mnohem nižší než u dospělých, a to proto, že děti mají menší, citlivější a ještě vyvíjející se tělo a tím pádem potřebují mnohem méně oleje.

Ujistěte se, že děti (a dospívající také) vědí, že esenciální oleje dōTERRA mají používat pouze pod Vaším dohledem a vždy jim buďte dobrým příkladem vhodného užívání olejů tak, aby celá Vaše rodina rozuměla tomu, jak důležité je oleje užívat bezpečně. 

Osobní hledisko

Pokud máte nějaká zdravotní specifika nebo potíže, nezapomeňte užívání esenciálních olejů dōTERRA zkonzultovat se svým lékařem ještě před jejich prvním užitím. To samé platí i v případě Vašich dětí - pokud máte jakékoli pochybnosti nebo potíže, obraťte se nejdříve na ošetřujícího lékaře. 

Samozřejmě můžete spojit užívání esenciálních olejů dōTERRA ve spojení se zdravým životním stylem a zdravým jídelníčkem a cvičením s cílem dodržovat zdravý životní styl, ale vždy je třeba nejprve zvážit Váš osobní zdravotní stav a zdravotní potíže. Například těhotné ženy by měly vždy nejdříve zkonzultovat užívání esenciálních olejů se svým lékařem. 

Nyní už víte, jaká základní pravidla při používání našich skvělých esenciálních olejů dōTERRA používat. Pokud i přesto budete mít jakékoliv otázky, určitě se na mě obraťte prostřednictvím kontaktního formuláře na tomto e-shopu, ráda Vám poradím.

Vaše Jitka Kocurová